By og omegn / Lokalhistorie / Dokumentarfilm

Dokumentarfilm

Dokumentarfilm om gamle håndværk.

Afskrift fra www.museum-sonderjylland.dk

Poul Dannow (f. 1929)

Næppe ret mange havde drømt om, at opsætningen af musicalen "Oklahoma" og en håndlavet kærne i 1975 skulle få så store konsekvenser for dokumentationen af traditionelle håndværk og traditioner i Sønderjylland. Det havde nok heller ikke været tilfældet, hvis instruktøren af musicalen ikke lige netop var skoleinspektør Poul Dannow, som også har en stor interesse for smalfilm og kærlighed til gamle håndværk og håndværkstraditioner.

Under opsætningen af musicalen manglede man en gammel kærne, og Poul Dannow benyttede lejligheden til at lave en filmoptagelse af bødker Chr. Lorenzen, Lendemark, i gang med at fremstille en håndlavet kærne til brug i musicalen. Resultatet blev filmen "Historie om en kærne" og startskuddet for optagelse af i alt 12 film om gamle håndværk og sønderjyske traditioner i årene fra 1975 og frem til 1992.

Det skete uden nogen samlet plan og for meget begrænsede midler. De blev optaget i datidens populære Super 8-format og med kun et kamera. Efterfølgende indtalte de medvirkende i filmene en speak på en kassettebåndoptager, hvor de kommenterede arbejdet og de forskellige arbejdsprocesser. Denne blev herpå lagt ind på filmens lydspor. Med de begrænsede ressourcer er filmene imponerende vellykkede.

Poul Dannow blev født i 1929 i Svendborg og i årene 1951-56 uddannet som lærer på Skårup Seminarium. Efter afslutningen af uddannelsen arbejdet han først i Gram og siden på Bylderup Skole, hvor han i starten var førstelære og siden skoleinspektør. Poul Dannow har endvidere været aktiv i Sønderjysk Forsøgsscene og Dansk Amatør Teater Samvirke (DATS) og var bl.a. i perioden 1967-84 teaterinstruktør for Slogs herreds Amatører.

Filmene er nu blev digitaliseret og efterfølgende bearbejdet af sønnen Jesper Dannow, så det er muligt at se dem på museets hjemmeside.

Rettighederne tilhører Poul Dannow og Museum Sønderjylland og kan ses under Creative Commons.

Filmene kan bruges til ikke-kommercielle formål og må ikke redigeres.  

SE DEM HER