Nyheder / NYHEDSARKIV 2018 / Fjerde kvartal / Udsigter fra min bedstemors køkken

Udsigter fra min bedstemors køkken


Fint, intimt, originalt og rørende. Hvis jeg med nogle ganske få ord skulle beskrive den oplevelse jeg havde, efter jeg blev inviteret til forestilling i Margit og Christians køkken på Nystadvej i Bylderup, så var det nok de ord jeg ville bruge.


Anledningen til besøget var Anette Asp Christensens originale forestilling: ”Udsigter fra min bedstemors køkken”.


Forestillingerne bliver opført i private køkkener, og denne tirsdag aften var det Margit og Christians køkken der dannede rammen. Rundt om køkkenbordet havde 12 spændte og forventningsfulde gæster taget plads, og dermed var forestillingen udsolgt.


Gæsterne blev vidne til en virkelig fin og intim oplevelse, hvor Anette tager udgangspunkt i hendes mange besøg hos hendes nu afdøde bedstemor, i bedstemorens køkken.


Originalt var det, fordi Anette bogstaveligt ”tager hendes bedstemor på” i form af en dukke, og et øjeblik efter er publikum overbevist om, at de faktisk oplever bedstemoren i levende live! Anettes indlevelse er så god, at man føler sig hensat til bedstemorens køkken, hvor hun serverer boller, kaffe – og allervigtigst – sveskekage!


Undervejs taler Anette med hendes bedstemor omkring hendes liv i Sønderjylland – med de udfordringer dette kunne have – når man havde en tysk historie, og blev gift ind i en dansk familie. De 2 verdenskrige - og deres konsekvenser for familien - blev også berørt.


Anette er opvokset i Heds ved Bylderup, men de seneste 20 år har hun i sin egenskab som skuespiller, besøgt 37 lande. I modsætning til dette nomadeliv, havde bedstemoren sin faste base i køkkenet, hvor hun hver dag kl. 11 skænkede en kop kaffe op til sig selv, hvorefter hun sad og nød udsigten ud af ud af køkkenvinduet. På sin vis er det derfor kontrasterne der mødes i køkkenet, hvor bedstemoren repræsenterer ophavet, det kendte og stabile.


Forestillingens afslutning vil jeg ikke afsløre, men rørende, dét er den!


Og fantastisk var det at opleve, at jeg havde en følelse af at have mødt Anettes bedstemor i levende live, i hendes eget køkken!


Fint, intimt, originalt og rørende var det!
 
 
 
 
 
 
 
 
december 2018